קומונה – מילון עברי-עברי
קומונה
(נ')
קיבוץ, קבוצה החיה חיי שיתוף מלא, קהילה שיתופית, שלטון עצמי
קומונה
קומונה (ב
עברית, על פי החידוש העכשווי של האקדמיה ללשון העברית: מִשְתָּף) הוא מבנה חברתי בו קבוצת בני אדם שאינם בהכרח קרובי דם, מתארגנים באופן וולונטרי כחברה שיתופית בנכסיה, בייצור ובצריכה. חלק מן הקומונות מנסות למעשה להוות מעין "משפחה מורחבת" המבוססת על יחסי אינטימיות חברתית, שיתוף חומרי, רגשי ורוחני תוך שוויון מעמדי כלכלי ופוליטי. רעיון הקמת הקומונה ואף ברית בין קומונות הינו נדבך מרכזי בניסיון לצמצום יחסי כוח ושליטה של אדם באדם מה שכונה בפי מרטין בובר "צמצום העודף הפוליטי". כלי חברתי זה משמש בתפיסות כנצרות הקדומה, האנרכיזם, והסוציאליזם האוטופי כמכשיר ליצירת שינוי חברתי מלמטה ולהביא לחברה אלטרנטיבית. לקומונה היסטוריה ארוכה: שורשיה מתחילים מהשבטים בחברות הפשוטות, "ה
חמולה", דרך ראשית הנצרות, הנזירות של ימי הביניים ונזירויות במזרח אסיה, שוב דרך התיישבות בעולם החדש בעיקר במושבות מאוחר יותר בארצות הברית, בקיבוץ ובקבוצה בישראל, באשראם בהודו ועוד. כיום פזורות ברחבי העולם אלפי קומונות בכל היבשות.
קומונה (Commune)
קומונה (מן המילה הלטינית: יחד), התארגנות של אנשים לחיים שיתופיים, הכוללת בדרך כלל ביטול בעלות פרטית על רכוש ושכר. השיתופיות באה לידי ביטוי בעבודה, בצריכה ובבעלות משותפת על נכסי הקבוצה.
הקומונה כתופעה חברתית ידועה מאז העת העתיקה, בייחוד בקרב...