סוויטה – מילון עברי-עברי
סוויטה
(נ')
מערכת חדרים, דירה בבית מלון; יצירה מוסיקאלית, פרקי ריקוד, יצירה כלית בפרקים
סוויטה
סְוִויטָה היא אחת ה
סוגות המרכזיות במוזיקה הכלית של המאה ה-17 וה-18 (הצורה החשובה השנייה היא הסונאטה). הסוויטה היא סדרת ריקודים, לעתים קרובות לאחר אוברטורה (פתיחה). מקור השם 'סוויטה' במילה הצרפתית Suite, כלומר "עקיבה". לעתים קרובות נקראו הסוויטות בשם "Ouverture avec sa suite", כלומר אוברטורה והקטעים העוקבים אחריה. פעמים רבות נקראת הסוויטה בשמות אחרים, בעיקר בתקופת הבארוק: פרטיטה, פנטזיה, Ordre (בצרפת) ואחרים. אחד המאפיינים הבולטים בסוויטות רבות (אם כי בשום אופן לא בכולן) הוא חילופים בין פרקים מהירים ואטיים לסירוגין - מאפיין בעיקר סוויטות מאוחרות יותר. בדרך כלל כל המחולות בסוויטה כתובים באותו סולם, עם חריגות קלות בלבד (אופייני קטע אחד במז'ור בסוויטה מינורית ולהפך). הסוויטות נכתבו לכלי סולו, להרכב קאמרי קטן או לתזמורת. ראשיתה של הסוויטה כצורה לוטה בערפל - אוספים של מחולות הופיעו כבר ב
ימי הביניים, וכבר ברנסאנס ניכרת נטייה לחלק אותם לפי סולמות. מקובל לייחס את הופעת הסוויטה במבנה המוכר לנו ליוהאן יאקוב פרוברגר, אשר כתב סוויטות לצ'מבלו שכולן התבססו על ארבעה מחולות בסיסיים - אלמנד, קוראנט, סרבנד וג'יג (אם כי פרוברגר נטה לסיים בסרבנד). כפי הנראה בזמנו של פרוברגר כבר לא שימשו הסוויטות שלו לליווי מחול, אלא נועדו לנגינה בלבד. מלחיני סוויטות מוקדמים אחרים הם לואי קופרן וסן קולומב (שכתב סוויטות לויולה דה גמבה). לעתים קרובות נוספו לסוויטות ריקודים אחרים, (בגרמניה הם נקראו 'מחולות גלנטיים'), ביניהם הנפוצים ביותר הם המינואט, הבורה, הרונדו והגאבוט. בצרפת התפתחה מסורת ארוכה של הוספת 'קטעי אופי', שאינם מחולות, לסוויטות. כל המחולות בסוויטה כתובים בצורה דו-חלקית, מלבד הרונדו (בשמותיו השונים) והפתיחה.
סוויטה (Suite)
סוויטה, יצירה מוסיקלית המורכבת ממחרוזת של מחולות הכתובים בסולם אחד. המחולות מופיעים על פי רוב בסדר קבוע, והם בעלי קצב ומִפעם (טמפו) שונה.
מקורן של הסוויטות הוא בריקודי זוגות מהמאות ה-14 - 16, שהיו נפוצים בבית המלוכה ובקרב האצולה של...