ניסוי – מילון עברי-עברי
ניסוי
(ז')
בדיקה, בחינה, אקספרימנט, ניסיון, חקירה מדעית, בדיקת השפעה, בדיקת התנהגות, מבחן כשירות
ניסוי
ניסוי מדעי (ב
שפות הודו-אירופיות רבות: "אקספרימנט", בלטינית experimentum – מן המילה experiri "לנסות") הוא שיטת מחקר מדעית לבדיקת השערה בדבר קשר סיבה ומסובב בין הגורמים הנחקרים, על ידי השוואה בין שני מצבים. במצב אחד המדען מחולל שינוי משמעותי ויזום במערכת הנחקרת, או במודל למערכת כזו ובמצב השני המדען אינו מחולל שינוי כזה. העובדה שהשינוי המשמעותי במערכת נעשה ביוזמת המדען מאפשרת לדעת מה הם קשרי הסיבה והמסובב במערכת הנחקרת. הניסוי המדעי נבדל מה
תצפית המדעית בכך שבתצפית מדעית לא מחוללים שינוי משמעותי במערכת הנחקרת ונבדל מחיפוש פתרונות בניסוי וטעייה בכך שהוא מחייב השערה ומחייב השוואה בין מצבים. הניסוי הוא אחד הכלים החשובים ביותר להעשרת המידע על העולם הפיזי בגישה אמפירית.
ניסוי
במערכות הנדסיות מקובל המונח ניסוי לסוגיו לצד בדיקות. ניסוי הוא פעילות המבוצעת בתנאים מבוקרים שמטרותיה: לגלות התנהגות, תופעות ותוצאות לא ידועות של המערכת (המוצר, הכלי) – שלא ניתן להגיע אליהן בניתוח אנליטי (בדיקות "יבשות") בכלל, או שלא ברמת סמך מספקת. מטרת הניסוי היא לבחון ולבסס הנחות ולהדגים בפועל תוצאה חזויה מראש. ניסוי הינו חלק מתהליך פיתוח הנדסי וממצאיו ישימים ל"אוכלוסיה" שלמה (מערכת, תת-מערכת, מכלול או רכיב) - ולא רק לפריט הספציפי המהווה דגם-ניסוי.