מילון אונליין

  חיפוש ברשת      מילון      חיפוש בפורום

 

Glycosylation – מילון אנגלי-עברי

Wikipedia ויקיפדיה העברית - האנציקלופדיה החופשיתהורד מילון בבילון 9 למחשב שלך
גליקוזילציה

גליקוזילציה היא התהליך האנזימטי הקושר קבוצת סוכר למולקולה אחרת. המולוקולה השנייה יכולה להיות סוכר אחר ליצור רב סוכר או חלבון או ליפיד. גליקוזילציה יוצרת את אחד מארבעת רכיבי היסוד הקיימים בכל התאים (יחד עם חומצות גרעין, חלבונים ולפידים). בנוסף, היא משמשת למודיפיקציה של חלבונים לאחר התרגום. רוב החלבונים המיוצרים ברשתית התוך-פלזמית עוברים לאחר מכן גליקוזילציה.

להמשך המאמר ראה Wikipedia.org...


© מאמר זה משתמש בתוכן מ-ויקיפדיה® וכפוף לרשיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו GNU Free Documentation License וכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה

Glycosylation – מילון אנגלי-אנגלי

English Wikipedia - The Free Encyclopediaהורד מילון בבילון 9 למחשב שלך
Glycosylation
Glycosylation (see also chemical glycosylation) is the reaction in which a carbohydrate, i.e. a glycosyl donor, is attached to a hydroxyl or other functional group of another molecule (a glycosyl acceptor). In biology glycosylation mainly refers in particular to the enzymatic process that attaches glycans to proteins, lipids, or other organic molecules. This enzymatic process produces one of the fundamental biopolymers found in cells (along with DNARNA, and proteins). Glycosylation is a form of co-translational and post-translational modification. Glycans serve a variety of structural and functional roles in membrane and secreted proteins. The majority of proteins synthesized in the rough ER undergo glycosylation. It is an enzyme-directed site-specific process, as opposed to the non-enzymatic chemical reaction of glycation. Glycosylation is also present in the cytoplasm and nucleus as the O-GlcNAc modification. Aglycosylation is a feature of engineered antibodies to bypass glycosylation. Five classes of glycans are produced:

See more at Wikipedia.org...


© This article uses material from Wikipedia® and is licensed under the GNU Free Documentation License and under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License
BioProcess International™ Glossaryהורד מילון בבילון 9 למחשב שלך
glycosylation
a posttranslational modification in which one or more carbohydrate molecules are added onto a protein.

Copyright © 2002 - 2006, BioProcess International™. All rights reserved.
Glosarium Pusat Bahasa Depdiknas Indonesiaהורד מילון בבילון 9 למחשב שלך
glycosylation
B: (Biologi) glikosilasi

Built to Babylon by Hikmat Gumilar
 Visit my Website;

   





© 2007 מילון G בבילון אונליין - נתמך ע"י מילון בבילון 9